Kuntoluokitus

Käytetyt kirjat luokitellaan yleensä asteikolla yhdestä viiteen. 

K5 – uusi

K4 – uudenveroinen

K3 – hyvä

K2 – tyydyttävä

K1 – kehno

Kuntoluokka lyhennetään joskus K3

Tarkennuksia kuntoluokkiin;

Kuntoluokka 5  Tarkoittaa uutta kirjaa. Joko suoraan kustantajalta tullutta, arvostelusta, tai poistomyynnistä hankittua priimakuntoista kirjaa.

Kuntoluokka 4 Tarkoittaa uudenveroisessa kunnossa olevaa kirjaa, jossa ei ole huomattavia käytön jälkiä. K4 on kuitenkin jo käytetty. Kirjassa ei ole esimerkiksi entisen omistajan nimeä tai muita merkintöjä.

Kuntoluokka 3 On luultavasti yleisin käytetyn kirjan kunto antikvariaateissa. Kirja on  käytetty, normaalikuntoinen teos jossa ei ole mitään olennaisia vaurioita.  Ajan patinoimat, mutta ehjät ja siistit kirjat ovat tässä luokasssa. On normaalia että tässä luokassa ensilehdellä saattaa olla esimerkiksi edellisen omistajan nimi, eikä sitä erikseen mainita.

Kuntoluokka 2 On edellistä kuntoluokkaa kaikin puolin huonokuntoisempi. Helposti silmiinpistäviä esteettisiä vikoja, tai tuote on muuten jotenkin vaurioitunut. K2- luokan kirja on kuitenkin kokonainen teos, josta saattaa esimerkiksi puuttua ensilehti tai sitten nide on löystynyt. K2 on kuitenkin täysin luettavissa, mutta ei välttämättä ihaillen katseltavissa.

Kuntoluokka 1 On puuttellinen, rähjääntynt teos joka on yleensä myynnissä vain harvinaisuutensa ja/tai  mielenkiintoisuutensa vuoksi.  K1 kuvauksessa kerrotaan yleensä kattavasti missä piilee vika.

Merkkejä + ja – käytetään kuvaamaan rajatapauksia. Näiden merkkien käyttäminen ei ole kuitenkaan kovin yleistä.

Yleisemmiin käytömme asteriskia (*) jonka jälkeen selitetään mitä huomautettavaa tuotteessa on  Esimerkiksi;

Kuntoluokka 3*

*Muuten K3, mutta kansipapereissa repeytymä.

Kaikissa tuotteissa on myös vähintään yksi zoomattava kuva, joka kertoo paljon kunnosta.

Joskus kirjalle myös annettaan iän vuoksi hieman anteeksi. Jos 200 vuotta vanha opus on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa, on siitä usein erikseen mainittu.

Myös kaikki muut huomionarvoiset asiat mitkä saattavat vaikuttaa ostopäätökseen ilmoitetaan yleensä kuvauksessa tavallisen kuntoluokituksen ja siihen sisältyvien kunto-ominaisuuksien lisäksi.

Lyhykäisesti:

K3 on hyväkuntoinen peruskirja, jollaisia on suurin osa ihmisten kirjahyllyissä majailevista kirjoista. Turvallinen ostos. Muissa luokissa on jotain erityistä huomauttamista, joko hyvää tai huonoa.

On hyvä muistaa lähes kaikki kirjamme ovat käytettyjä, ellei erikseen muuta mainita. Antikvaarisen käytetyn kirjan luonteeseen kuuluu yleisesti ottaen esimerkiksi edellisen omistajan nimi ensilehdellä, siksi lähes kaikki kirjamme kuuluvat luokkaan K3

Huom. Kirjan painos ilmoitetaan erikseen vain mikäli kyseessä ei ole ensipainos.