Kuntoluokitus

 

Käytetyt kirjat luokitellaan yleensä asteikolla yhdestä viiteen. Kuntoluokat kaipaavat kuitenkin hieman selvennystä;

K5 – uusi

K4 – erinomainen, uudenveroinen

K3 – hyvä

K2 – tyydyttävä

K1 – kehno

Hyvä  ja kehno ovat monesti laatusanoina subjektiivisia ja toisen kehno saattaa olla toisen tyydyttävä. Kuntoluokka lyhennetään usein K3

Siksi on aiheellista hieman  täsmentää mitä ominaisuuksia mikin kuntoluokka pitää sisällään.

Kuntoluokka 5  tarkoittaa uutta kirjaa. Joko suoraan kustantajalta tullutta, arvostelusta, tai poistomyynnistä hankittua priimakuntoista kirjaa.

Kuntoluokka 4 tarkoittaa uudenveroisessa kunnossa olevaa kirjaa, jossa ei ole huomattavia käytön jälkiä. K4 on kuitenkin jo käytetty.

Kuntoluokka 3 on luultavasti yleisin käytetyn kirjan kunto antikvariaateissa. Kirja on  käytetty, normaalikuntoinen teos jossa ei ole mitään olennaisia vaurioita.  Ajan patinoimat, mutta ehjät ja siistit kirjat ovat tässä luokasssa. On normaalia että tässä luokassa ensilehdellä saattaa olla esimerkiksi edellisen omistajan nimi.

Kuntoluokka2 on K3:n reissussa rähjääntynyt isoveli, jossa on jotain helposti silmiinpistävää vikaa, tai tuote on muuten jotenkin vaurioitunut. K2- luokan kirja on kuitenkin kokonainen teos, josta saattaa esimerkiksi puuttua ensilehti tai sitten nide on huomattavasti löystynyt. Yleensä K2 on kuitenkin täysin luettavissa, ei vain ihaillen katseltavissa.

Kuntoluokka 1 On puuttellinen, rähjääntynt teos joka on yleensä myynnissä vain harvinaisuutensa ja/tai  mielenkiintoisuutensa vuoksi.  K1 kuvauksessa kerrotaan yleensä kattavasti missä piile vika.

On myös hyvien tapojen mukaista mainita jos kirja on arvostelukappale.

Merkkejä + ja – käytetään kuvaamaan rajatapauksia. Kirja saattaa olla vähän liian rähjääntynyt K3, mutta sitä ei voi kuitenkaan hyvällä omallatunnolla alentaa seuraavan kuntoluokkaan. Tällöin kunto on K3-

Näiden merkkien käyttäminen ei ole kuitenkaan kovin yleistä. Yleensä + ja – merkki myös tarkoittaa sitä että kuntoa on selitetty tarkemmin kuvauksessa. Esimerkiksi;

Muuten K3, mutta kansipaperit repeytyneet.

Joskus kirjalle myös annettaan iän vuoksi hieman anteeksi. Jos 200 vuotta vanha opus on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa, on siitä usein erikseen mainittu.

Myös kaikki muut huomionarvoiset asiat mitkä saattavat vaikuttaa ostopäätökseen ilmoitetaan yleensä kuvauksessa tavallisen kuntoluokituksen lisäksi.

Eli lyhykäisesti:

K3 on hyväkuntoinen peruskirja, jollaisia on suurin osa ihmisten kirjahyllyissä majailevista kirjoista. Turvallinen ostos. Muissa luokissa on jotain erityistä huomauttamista, joko hyvää tai huonoa.

On hyvä muistaa kaikki kirjamme ovat käytettyjä, ellei erikseen muuta mainita. Antikvaarisen kirjan luonteeseen kuuluu yleisesti ottaen elämän jäljet.

 

Huom. Kirjan painos ilmoitetaan erikseen vain mikäli kyseessä ei ole ensipainos.